Tässä jaksossa on kaksi tehtävää. Ensimmäinen liittyy ammatti-identiteettiin ja jälkimmäinen oikeuksiin.
Jos ajattelemme, että ”olen ohjelmistokehttäjä sitten, kun osaan tämän homman täydellisesti” jokainen vastoinkäyminen ja kaatuva projekti syöksee ajattelemaan, että ”minusta ei KOSKAAN tule kehittäjää, olen liian huono”.
Jos ajattelemme, että ”olen oppimispolkuni alussa oleva kehittäjä, minun tehtäväni on oppia koodaamaan paremmin” , jokainen vastoinkäyminen tai kaatuva projekti on mahdollisuus oppia lisää ja kehittyä eteenpäin. Jos sinulla on kehittäjän identiteetti, silloin itse ohjelmistokehitys on tärkeämpää kuin kaiken osaaminen täydellisesti.
Sinulla on lupa omaksua ammatti-identiteetti jo silloin, kun olet vasta aivan polkusi alussa tai vaikka et osaisi vielä kaikesta kaikkea. Olet kehittäjä, kun olet kirjoittanut muutaman rivin koodia. Olet projektinvetäjä, kun olet ottanut vastaan ensimmäisen projektin vedettäväksi. Olet scrum master, kun olet tiimisi kanssa suunnitellut ensimmäisen sprintin.
Sinun ei tarvitse olla täydellinen ollaksesi se, mikä haluat työssäsi olla. Siksi ensimmäinen tehtäväsi on omistaa oma ammatti-identiteettisi. Mieti kuka olet, mikä on työidentiteettisi ja jatka lausetta: ”Minä olen…”
Videolla lueteltiin osa jokaihmisen oikeuksista ja koko lista on kirjattuna työkirjaan. Kertaa oikeudet tarvittaessa joko videolta tai työkirjasta ja mieti sitten oikeuksia omasta näkökulmastasi. Minkä omaksuminen on sinulle vaikeaa? Mitä et meinaa omalla kohdallasi hyväksyä? Valitse jokin ja mieti, mitä se sinun kohdallasi tarkoittaisi, jos se olisikin totta.
Jatka lausetta: ”Kun minulla on oikeus [mikä?], se tarkoittaa ettei minun enää tarvitse / että minulla on lupa / että voin jatkossa / etten aio enää…”